PRVIH 20 GODINA

U petak 18. oktobra od 18.30 časova u bioskopu Abazija na Paliću u okviru ciklusa PRVIH 20 GODINA prikazaće se film TERET reditelja Ognjena Glavonića koji je premijerno prikazan prošle godine na festivalu u Kanu u okviru selekcije “15 dana režisera”. Film je osvojio i nagradu “Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu, nagradu “Roberto Roselini” za najbolju režiju, “Srce Sarajeva” za najbolju mušku ulogu te mnoštvo nagrada na festivalima širom sveta. Na projekciji će gostovati ekipa filma na čelu sa rediteljem Glavonićem, gde će publika imati priliku za otvoreni razgovor.

Vlada radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. „Teret“ otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koje žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija. U glavnim ulogama se pojavljuju Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i drugi.

Ciklus PRVIH 20 GODINA posvećen je savremenom srpskom umetničkom filmu kroz projekcije i razgovore sa autorima koji su obeležili period od 2000. godine do danas. Program obuhvata domaće filmove koji su postigli uspeh na međunarodnom planu, predstavljajući Srbiju na najznačajnijim svetskim festivalima. Prvi deo ciklusa koji će se održati do kraja ove godine će predstaviti autore Ivana Salatića, Ognjena Glavonića, Vuka Ršumovića, Bojana Vuletića, Maju Miloš, Olega Novkovića, kao i autore nagrađivanih kratkometražnih filmova Milicu Tomović, Stefana Ivančića, Marka Grbu Singha, Mašu Šarović i druge.

Program PRVIH 20 GODINA je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a organizator je agencija No Wave Films u saradnji sa bioskopom Abazija. Ulaz na sve projekcije je slobodan.