12 позитивних на вирус

У Републици Србији је до 8 часова 11. марта 2020. године регистровано укупно 12 потврђених случајева COVID 19.

До 8 часова 11. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиранo je  укупно 130 особa које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Од последњег извештаја до 8 часова, 11.03.2020. године тестирани су узорци 13 особа од којих је седам било позитивних и шест негативних на нови корона вирус.

Од седам нових случајева, пет је повезано са две женске особе за које је јуче утврђено да су позитивне након директног контакта са држављанком стране земље која је недавно боравила у Србији, а за коју је утврђено да је позитивна на ЦОВИД-19 након повратка у државу где јој је пребивалиште.

Преостала два случаја су потврђена након њиховог боравка у и контаката са особама у иностранству (Италија, Немачка).

Апелујемо на грађане и подсећамо их, на основу ових примера, на значај личне одговорности у оваквим ситуацијама, јер је овим примером потврђено да су појединци олако схватили упозорења и препоруке струке, да кад имају симптоме не иду у затворене просторе и међу људе. Тиме се могућност ширења вируса само увећава, јер једна особа са симптомима оствари и до 50 контаката у таквим условима, па не угрожава само своје здравље, већ и здравље других.
Зато је од изузетне важности да се поштују препоруке струке, да се не схватају олако њихова упозорења о праћењу симптома и одговорном понашању сваког појединца.