Obraćanje komandatna Štaba za vanredne situacije, gradonačelnika Subotice Bogdana Labana 31.03.20

 

Ovih dana od nekoliko medijskih kuća stigla su nam brojna pitanja u kojima se traže  podaci o trenutnoj situaciji u vezi epidemije virusa korona u Subotici.

Ono što mogu da kažem vezano za trenutnu epidemiološku situaciju u našem gradu je da sva uzorkovanja na Kovid 19 sa teritorije našeg grada radi samo  Zavod za javno zdravlje Subotica kod onih koji imaju kliničku sliku a po zahtevu bolnice, i u skladu sa epidemiološkim i kliničkim kriterijumima. Sva uzorkovanja rade se u skladu sa nalogom i uputstvima Ministarstva zdravlja.

Podsećam da je za tačan broj obolelih i hospitalizovanih jedini relavantan izvor informacija Ministarstvo zdravlja,a različite i oprečne informacije o licima koja su zaražena, njihovim aktivnostima i kontaktima u proteklom periodu u ovako delikatnoj situaciji izuzetno su  opasne.

Koliko sam upoznat, svi koji su hospitalizovani iz Subotice su stabilnog zdravstvenog stanja a zdravstvene ustanove preduzimaju sve aktivnosti u svojoj nadležnosti.

Opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za zaštitu zdravlja Subotica, opremljeni su svim potrebnim materijalom i zaštitnim sredstvima za aktivnosti koje su im zadate.

Napominjem da je u uslovima proglašenog vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti izazvane virusom.

Od prvog indeksnog slučaja sa KOVID19 infekcijom 06.marta 2020. godine, do danas, dakle zaključno sa 31.martom, na teritoriji grada  Subotice imamo 15 osoba pozitivnih na KOVID-19.

Ono što je značajno je da nije inficiran nijedan zdravstveni radnik. Svi pacijenti bili su primljeni i zbrinuti uz poštovanje svih propisanih Protokola za bezbednost osoblja i drugih pacijenata.

Povećanje broja potvrđenih slučajeva potpuno je očekivano u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, obzirom da se nalazimo u četvrtoj nedelji epidemije,  i za sada nije zabrinjavajuća.

 

 

Molim još jednom građane da ne šire paniku i dezinformacije vezano za broj obolelih i njihovo zdravstveno stanje, a medije molim da nam u ovoj bitki sa nevidljivim neprijateljem pomognu na taj način što će sve neophodne informacije koje su vezane za zdravstveno stanje pacijenata sa teritorije našeg grada i epidemiološku situaciju potražiti od nadležnih republičkih institucija, pre svega ministarstva i relevantnih predstavnika zdravstvenih ustanova koji svakodnevno obaveštavaju medije i građane o stanju i situaciji vezano za Kovid 19.

Bez obzira o kom broju obolelih ili potencijalno obolelih se radi, svi treba da se ponašamo prema preporukama koje su nam date i da u skladu sa tim ostanemo u svojim kućama, da se ne družimo po zgradama i parkovima i imamo što manje socijalnih kontakata, kako bismo ovu bitku što pre dobili.

Ostanite u svojim kućama, sačuvajte život!

 

 

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije

i gradonačelnik Bogdan Laban