SVE JE PODREĐENO BORBI ZA ŽIVOTE I ZDRAVLJE SUBOTIČANA

Gradonačelnik Laban:

SVE JE PODREĐENO BORBI ZA ŽIVOTE I ZDRAVLJE   SUBOTIČANA

–Epidemiološka situacija na teritoriji Subotice je takva da sa današnjim danom imamo registrovano  ukupno 30 potvrđenih slučajeva zaraženih  Kovid-19 virusom. Ono što je veoma značajno je da među obolelima nema zdravstvenih radnika. Zaraženi pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, angažovani na prijemu ljudi iz koji su došli iz inostranstva, takođe su sa blagom kliničkom slikom i u stabilnom su stanju – izjavio je danas, obraćajući se javnosti, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Subotice i gradonačelnik Bogdan Laban.

Od juče se, kako je rekao, u  respiratornim trijažnim ambulantama Doma zdravlja Subotica  obavlja  uzorkovanje sumnjivih na Kovid-19 infekciju pacijenata sa blagom kliničkom slikom, jer su oni trenutno najznačajniji faktor i epidemiološka karika u lancu daljeg prenošenja infekcije.

–Povećanje broja potvrđenih slučajeva nije neočekivano, s obzirom na to da se nalazimo u petoj nedelji epidemije.  Prema instrukciji Vlade, kao i usvojenih protokola lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostikovan Kovid -19, oni se više ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji. U skladu sa aktuelnim protokolim, pacijenti koji su pozitivni na virus upućuju se isključivo u Kovid bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle sa naše teritorije u Novi Sad, odnosno na novosadski sajam – istakao je gradonačelnik.

U gradu se, naveo je, redovno  vrši  dezinfekcija javnih površina, jer dezinfekcija ulica jeste jedan od načina na koji se borimo protiv epidemije korona virusa, ali svakako postoji i mnogi drugi načini, koje zavise od nas samih i naše odgovornosti i za sopstveno, ali i za zdravlje naših najbližih.

Otvorili smo, dodao je, namenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica u borbi protiv epidemije virusa pa još jednom pozivam svi koji žele i mogu da  ovim putem pokažu društvenu odgovornost i pomognu u borbi protiv suzbijanja epidemije u državi i gradu Subotici.

–Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, kao što ste imali priliku da se informišete, doneli smo  Odluku da se zakupci poslovnih prostora u svojini Grada Subotice, kojima je naredbama Gradskog štaba za vanredne situacije ili odlukama Vlade Republike Srbije zabranjeno obavljanje delatosti za vreme vanrednog stanja, oslobađaju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore, i to  počev od zakupnine za april a zaključno s mesecom u kome se ukine vanredno stanje. Napominjem da zakupci koji su ovom Odlukom oslobođeni plaćanja zakupnine, treba redovno da plaćaju  režijske troškove – rekao je gradonačelnik Laban.

Zakupci poslovnih prostora, istakao je, koji nisu oslobođeni plaćanja zakupnine ovom Odlukom, svoje obaveze po računima za zakup poslovnog prostora za period od 1. aprila do kraja meseca u kome se ukine vanredno stanje mogu izmiriti do 31. decembra tekuće godine, a za taj period neće im se obračunavati zakonska zatezna kamata.

–Podelili smo pakete pomoći za socijalno ugrožene  sugrađane , a do kraja nedelje krećemo sa podelom paketa penzionerima sa najmanjim primanjima. Grad Subotica i u uslovima aktuelnog vandrednog stanja obezbeđuje uslugu pomoći u kući korisnicima. U stalnoj smo komunikaciji sa ustanovama koje pružaju usluge socijalne zaštite i Udruženjima građana, ali i sa građanima koji se javljaju kako bi pružili pomoć korisnicima u kontinuitetu koji nisu sposobni da se sami brinu o sebi, kako bi se regulisalo kretanje u vreme policijskog časa – naglasio je gradonačelnik Laban.

On je pozvao sve građane starije od 65 godina koji nemaju nikog da izvrši za njih nabavku hrane i lekova i koji se preko pozivnog centra Gradske uprave grada Subotice obraćaju za neophodnu pomoć u dostavi  nabavki, da se na vreme jave kontakt centru zbog dostave tokom prazničnih neradnih dana.

–Grad brine o svojim najugroženijim sugrađanima i još jednom ih pozivam da ostanu u svojim domovima, da se pridržavaju svih mera zaštite u borbi protiv koronavirusa i da će im pomoć koju grad priprema stizati na kućne adrese – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije

i gradonačelnik Bogdan Laban