Trend pada broja obolelih svakodnevan, sve više izlečenih pacijenata

Novi Sad, 19. april – Epidemiološka situacija u AP Vojvodini se može okarakterisati kao zadovoljavajuća. Postoji svakodnevni trend pada broja obolelih, uz konstantano povećanje broja izlečenih pacijenata sa Covid 19 infekcijom.

Predstoji period pojačanog opreza zbog mogućnosti razvoja novog talasa epidemije. Pažnja će posebno biti usmerena na mere za smanjenje rizika prenošenja virusa u specifičnim sredinama sa većima brojem štićenika i pacijenata, kao i u mestima sa većom naseljenošću. Uz sve preduzete mere i nastavak odgovornog ponašanja svakog pojedinca, zdravstveni sistem Vojvodine će nastaviti, kao i do sada, da pruža neophodne usluge svakom građaninu.

Trenutno se u Kliničkom centru Vojvodine leči 119 pacijenata od kojih je 7 na respiratoru. U privremenoj izolacionoj bolnici, u hali 1 „Novosadskog sajma“ boravi 191 oboleli, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju  „Junaković“ u Apatinu njih 34. U opštoj bolnici u Pančevu hospitalizovano je 177 pacijenata. Od početka pandemije, na teritoriji AP Vojvodine je od posledica Covid 19 infekcije preminulo 17 osoba.

 

Zaključno sa današnjim danom, ukupno je testirano 4.929 uzoraka pacijenata sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, koji su ispunjavali kriterijum definicije slučaja, od kojih je 536  bilo pozitivno na prisustvo SARS-CoV-2.  Ukupno su od infekcije izlečena 123 pacijenta.