U Vojvodini 19 novoobolelih od virusa kovid 19, narednih dana paketi pomoći zdravstvenim radnicima

U Vojvodini 19 novoobolelih od virusa kovid 19, narednih dana paketi pomoći zdravstvenim radnicima

U protekla 24 sata u AP Vojvodini testirano je 239 osoba na prisustvo virusa kovid 19, a kod njih 19 je potvrđeno prisustvo ove virusne infekcije.

Iz Kliničkog centra Vojvodine (KCV) na kućno lečenje do sada je otpušteno 150 ljudi, a iz Opšte bolnice Pančevo njih 170. Od početka epidemije do danas, 18 pacijenata je preminulo.

U AP Vojvodini do danas je testirano 7.190 osoba, a njih 656  bilo je pozitivno na virus.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je, na današnjoj konferenciji za novinare, da je epidemiološka kriza prouzrokovala pad prihoda u pokrajinskom budžetu, istakavši da će Pokrajinska vlada  danas usvojiti predlog odluke o rebalansu budžeta.

„Budžet AP Vojvodine za ovu godinu biće umanjen za 4,24 milijarde dinara, odnosno za 5,43 procenta, ali i pored toga mi ćemo u gotovo svim sferama održati nivo planiranih izdvajanja i nastaviti realizaciju većine planiranih investicija“, poručio je predsednik Mirović.

Kada je reč o broju obolelih od virusa kovid 19, ocenio je da je AP Vojvodina, u odnosu na druge pokrajine i regione, postigla izuzetne rezultate.

Dodao je i da je u sistemu socijalne zaštite u Vojvodini, koji obuhvata 92 takve ustanove, situacija pod kontrolom.

„Ogroman uspeh je što su u ustanovama socijalne zaštite, nakon 51 dana od pojave virusa kovid 19 u Vojvodini, samo dve osobe obolele od ove virusne infekcije – jedna u Domu za stare i penzionere u Molu i jedna u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Otthon” u Staroj Moravici“, naveo je predsednik Mirović.

U narednih nekoliko dana, kako je naveo, zaposlenima u zdravstvenom sistemu, sa nižim primanjima, biće podeljeno 17.500 prehrambenih paketa, kao vid pomoći onima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane od ovog virusa.

„Na osnovu svih rezultata koje beležimo, moramo da kažemo veliko hvala celokupnom zdravstvenom sistemu Vojvodine, lekarima, sestrama, tehničarima i svim zaposlenima, na stručnosti, naporima i trudu koji su uložili, kako bismo iz ove epidemiološke krize izašli sa minimalnim gubicima“, izjavio je predsednik Mirović.

Po njegovim rečima, za trend smanjenja obolelih u Vojvodini, koji se beleži u proteklih nekoliko dana, zaslužni su i građani koji su se ponašali odgovorno, poštujući mere koje je propisala Vlada Republike Srbije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković ponovio je da AP Vojvodina ima ubedljivo najbolji rezultat od svih regija u Evropi kada je reč o broju preminulih pacijenata na 100.000 stanovnika.

„Klinički centar Vojvodine je spremno dočekao epidemiju, jer je već u januaru počela nabavka neophodne medicinske opreme. Pokrajinska vlada je rekonstruisala većinu klinika u okviru KCV, nabavila najsavremeniju medicinsku opremu i zahvaljujući pre svega stručnom osoblju  i odgovornosti građana imamo ovakve rezultate“, rekao je sekretar Gojković.

„Od celokupnog osoblja KCV do sada je njih dvoje bilo pozitivno na virus kovid 19 i oni su se zarazili izvan Kliničkog centra. To nam govori da smo unošenje ove virusne infekcije u našu zdravstvenu ustanovu sveli  na minimum i ponosni smo što nismo imali širenje bolesti na druge zaposlene i druge bolesnike“, rekao je  pomoćnik direktora KCV prof. dr Igor Mitić.