Subotica: Izlečeni od virusa COVID 19 su potpuno bezbedni po okolinu

Sve je više izlečenih pacijenata od infekcije izazvane virusom COVID 19 i oni su nakon otpuštanja iz zdravstvenih ustanova i dva negativna testa potpuno bezbedni po okolinu, poručuju lekari i apeluju na građane da obrate pažnju na mere zaštite, jer je visok procenat asimptomatskih slučajeva.
Kako objašnjava dr Gordana Krtinić, epidemiolog iz Opšte bolnice u Subotici,  protokol za otpuštanje pacijenata koji su bili pozitivni je jasan i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. On podrazumeva da se osoba nakon što je tri dana bila bez simptoma testira i ukoliko je negativna, otpušta se uz uslov obavezne kućne izolacije od 14 dana, nakon čega se PCR test ponavlja u lokalnom domu zdravlja. Nakon toga, osoba može da se vrati svojim redovnim aktivnostima
– Kad se dobije i taj novi negativan test nakon 14 dana izolacije, pacijent se smatra apsolutno bezbednim za društvo i on može da se vrati svojim normalnim aktivnostima u zajednici. Apelujem na građane da se ne plaše pacijenata koji su bili kovid bolesni i koji su ležali u bolnici, jer niko od njih nije otpušten bez dva negativna testa, što znači da oni nisu više nosioci klica niti mogu da šire zarazu dalje u  svojoj okolini – ističe epidemiolog dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Subotica.
S druge strane, iz Opšte bolnice apeluju na građane da obrate pažnju na ličnu zaštitu, budući da u čak 18 odsto slučajeva osoba nema nikakve simtome, a prenosnik je virusa.
– Građani više treba da obrate pažnju na ličnu zaštitu i na dalje svoje bezbedno ponašanje jer svi drugi građani koji nisu testirani na virus mogu biti asimptomatske kliconoše. Bez obzira na relaksiranje mera, apelujem još jednom da se mere lične zaštite koje podrazumevaju nošenje maski,  bezbedno rastojanje i higijenu odnosno dezinfekciju ruku ,  poštuju i dalje – naglašava dr Krtinić.
Ona je situaciju u Subotici ocenila kao stabilnu u poslednje dve nedelje, ali i dalje nesigurnu. S obzirom da je reč o novom virusu, za koji nema vakcine, a koji se prenosi kapljičnim putem sa lakim širenjem, kako naglašava, veoma je važno da se svi pridržavaju saveta lekara. Jedino na taj način može da se zadrži stabilna situacija, a to će zavisiti isključivo od ponašanja ljudi.
-Poručila bih u ime svih nas zdravstvenih radnika, koji smo ovde  od prvog dana u borbi protiv Kovid-a : mi ćemo izdržati, zato vas molimo da izdržite i vi – poručila je dr Gordana Krtinić.