Tačka na neistine – u subotičkoj bolnici kovidom inficirano pet ljudi, trudnice se nisu porađale u

Po podacima OD 10.06. 2020 virusom kovid-19 zaražene su četiri osobe zaposlene u Opštoj bolnici Subotica, od kojih su dva zdravstvena i dva nemedicinska radnika, i jedna porodilja koja se nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine – rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica.
– Infekcija  je unešena iz porodičnog kontakta, asimptomatski slučaj. Osoba je sklonjena, a samo u tom danu je urađeno 95 epidemioloških anketa, testiranje kod zdravstvenih radnika i 13 trudnica i porodilja, koliko ih se tada nalazilo na Odeljenju ginekologije. Od toga tri zdravstvena radnika su u samoizolaciji, jer iako su negativni, smatra se da je postojao rizik da su izloženi infekciji – objašnjava dalje doktorka, čime stavlja tačku na špekulacije javnosti koje se šire putem društvenih mreža i u pojedinim medijima, da je subotička Opšta bolnica novo žariste korona virusa. – U petak ističe 14-dnevno praćenje zdravstvenih radnika i ukoliko ne bude novih inficiranih, biće kraj ovog slučaja.
Dr Krtinić je takođe demantovala informacije koje su plasirali pojedini mediji, a zatim to drugi koristili u političke svrhe, da su zbog zaraze nekoliko medicinskih radnika trudnice morale da se porađaju u Somboru.
Dr Krtinić podseća da je subotička bolnica u januaru izvršila sve pripreme, prateći epidemiološku situaciju ne samo kod nas, nego u celom svetu, dok je početkom februara formiran multidisciplinarni kovid tim, na čelu sa stručnjacima koji su učestvovali u dijagnostici, trijaži i lečenju pacijenata.