Stevan Bakić gradonačelnik Subotice

U okviru prve, Konstitutivne sednice Skupštine grada Subotice, održane u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojene su i dodatne tačke dnevnog reda: Izbor zamenika predsednika Skupštine grada i Izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća grada Subotice. Za novog gradonačelnika Subotice izabran je odbornik Stevan Bakić (SNS), a za zamenika predsednika Skupštine grada odbornik Nebojša Crnogorac (SPS).
Predsednik Skupštine grada Balint Pastor predložio je odbornika Nebojšu Crnogorca (SPS) za kandidata za zamenika predsednika Skupštine grada. Predlog je, nakon tajnog glasanja, podržalo 55 odbornika, a protiv je bilo pet odbornika.
Kandidat za gradonačelnika, odbornik Stevan Bakić, predložio je da kandidat za zamenika gradonačelnika bude Imre Kern (SVM), a kandidati za članove Gradskog veća: Čila Goli (SVM), koja bi bila zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Srđan Samardžić (SNS, privreda) Hajnalka Bognar Pastor (SVM, poljoprivreda), Miloš Nikolić (SNS, obrazovanje i kultura), Ilija Đukanović (PS, socijalna zaštita i zdravstvo), Nataša Aleksić (SDPS, sport i omladina) i Hargita Erči (SVM, turizam, investicije i međunarodna saradnja).
I za izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća grada Subotice glasalo se tajno. Predsednik Skupštine grada i Glasačkog odbora Balint Pastor je, nakon glasanja, saopštio da je od 67 odbornika, koliko ih je ukupno u Skupštini grada, glasalo svih 67, da je bilo 65 važećih i dva nevažeća glasačka listića i da je izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća podržao 61 odbornik, a da su četiri odbornika bila protiv.
Uz izražavanje zahvalnosti sugrađanima na podršci koju su na nedavno održanim izborima dali Srpskoj naprednoj stranci, kao i strankama koje su sa SNS bile ili su danas u koaliciji, Stevan Bakić je u svom prvom obraćanju u funkciji gradonačelnika Subotice rekao da oseća veliku čast, ali i još veću odgovornost, znajući kakav je posao pred njim i njegovim saradnicima u budućnosti da se u svim segmentima privrednog, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja učini ozbiljan iskorak ka bržem i delotvornijem razvoju grada, sa mnogo više zalaganja i odgovornosti.
„Pre nego što pokušam da vam u najkraćim crtama predstavim program novog gradskog rukovodstva, hoću da naglasim da smatram da je gradska vlast na čijem je čelu bio gradonačelnik Bogdan Laban bila veoma uspešna. Činjenica je da je od kraja juna 2016. godine do danas učinjen ozbiljan iskorak u svim segmentima privrednog, ekonomskog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i infrastrukturnog razvoja našeg grada“, istakao je Bakić.
Rad gradonačelnika Labana i njegovog tima, dodao je, karakterisala je, između ostalog, i izuzetna posvećenost realizaciji svojevremeno započetih kapitalnih projekata poput izgradnje obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka, i adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta.
„Planirano, svakako, ne bi moglo da se ostvari bez nesebične podrške svih nivoa vlasti. Zahvaljujući, pre svega, rešenosti predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se projekat izgradnje obilaznice oko Subotice započet pre skoro tri decenije konačno realizuje, ‘Ipsilon’ krak je svečano otvoren 27. decembra 2019. godine. U realizaciju ove investicije ukupno je uloženo dve milijarde i 855 miliona dinara. Izgradnja ‘Ipsilon’ kraka Koridora 10, saobraćajnice duge nešto više od 24 kilometra koja povezuje Granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš-Novi Sad, višestruko je značajna, ne samo za naš grad, već i za našu zemlju“, podsetio je Bakić.
On je naglasio da će novo gradsko rukovodstvo najviše energije usmeriti na privlačenje domaćih i stranih investicija, širenje privredne zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti koja je u Subotici trenutno oko sedam odsto.
„Među prioritetima u našem radu biće i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata. Investiraćemo i u izgradnju saobraćajne i sportske infrastrukture, a ulagaćemo i u poljoprivredu, zdravstvo, socijalnu zaštitu i kulturu, kao i u razvoj vodovodne i kanalizacione mreže. Posebnu pažnju posvetićemo našim najstarijim sugrađanima kako bi imali dostojanstvenu starost, a jedan od ciljeva biće nam i poboljšanje položaja mladih i stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi dobiju posao ovde, ostanu da žive u Subotici i doprinesu njenom napretku i razvoju“, kazao je Bakić.
Subotica će, kako je rekao, i ubuduće biti veliko gradilište.
„Nastavićemo da realizujemo postojeće velike projekte koji su u toku, krenućemo i u realizaciju novih, tek najavljenih projekata, tako da će aktivnosti gradskog rukovodstva, između ostalog, biti usmerene na: Adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju zgrade Narodnog pozorišta; nastavak izgradnje spa centa sa akva parkom na Paliću; realizaciju projekta ‘Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš’, rekonstrukciju Opšte bolnice i Doma za decu ‘Kolevka’ i rekonstrukciju Gradskog stadiona“, naveo je Stevan Bakić.
Gradonačelnik Bakić je predstavio ciljeve programa koje će on i njegov tim u predstojećem četvorogodišnjem mandatu realizovati u oblastima privrede, poljoprivrede, zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i sporta. Najavio je, takođe, da će se novo gradsko rukovodstvo posvetiti i unapređenju regionalnog razvoja i međuregionalne saradnje; zbrinjavanju izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji grada Subotice; afirmaciji idejnog, urbanističko-arhitektonskog rešenja za prostor bivše kasarne „Kosta Nađ“ i nastavku revitalizacije Palića kao turističke destinacije sa velikim potencijalom.
„Nadam se da ćemo i moji saradnici i ja, radeći u atmosferi poverenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja, kroz dijalog dolaziti do najboljih rešenja vezanih za vitalne interese našeg grada i na taj način doprineti njegovom još snažnijem i bržem razvoju. Verujem da ćemo za četiri godine stajati u ovoj sali i da ćemo – osvrćući se na ono što smo uradili – osećati ponos. Ponos što smo, najbolje što smo znali i umeli, služili i svom gradu, i svojoj zemlji“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.