Opšta bolnica u Subotici obeležava 179. godinu postojanja i rada

Opšta bolnica u Subotici obeležava 179. godinu postojanja i rada. Godišnjica vredna velikog poštovanja obeležava se u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama, ali sa velikim planovima za napredak i razvoj najvažnije zdravstvene ustanove u ovom delu Vojvodine.

-Proslava Dana bolnice prilika je da se, uz čestitke na obeležavanju ovog značajnog datuma, u ime grada Subotice i svoje ime zahvalim medicinskom i nemedicinskom osoblju Bolnice na svemu što su učinili i što još uvek čine tokom borbe protiv korona virusa, neretko rizikujući sopstvene živote da bi spasili živote drugih, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na obeležavanju Dana bolnice, 1. oktobra.

Tekuću godinu u Opštoj bolnici obeležila je borba sa epidemijom virusa kovid 19, a podsetimo da je nulti pacijent dijagnostifikovan upravo u ovoj ustanovi.

Na osnovu činjenica i statističkih podataka kojima raspolažemo, sa ponosom mogu da kažem da smo svi zajedno položili najteži ispit sa najvišom ocenom. Pripreme su obavljene još u januaru, formiran je multidisciplinarni tim, obavljena edukacija zaposlenih, pripremljeno formiranje crvenih zona, prostora za obavljanje trijaže, kompletna priprema za reorganizaciju objekata – ističe dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. – U kovid respiratornim ambulantama pregledano je više od 3.500 pacijenata, lečeno je 427 pacijenata, od čega je 42 bilo na intenzivnoj nezi a sedam odsto njih na mehaničkoj ventilaciji. Zahvaljujući naporima države svo vreme smo imali dovoljno lične zaštitne opreme, a dobili smo i dodatne respiratore. Urađeno  je više od 10.000 seroloških i 4.500 PCR testova. U zbrinjavanju pacijanata učestvovalo je 60 lekara, 110 medicinskih sestra i 27 nemedicinskih radnika. Ponosni smo i na to što smo imali manje od 2.5 odsto zaraženih zdravstvenih radnika, što je ispod proseka.

Epidemija je zaustavila planiranu kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice, u koju bi trebalo da bude uloženo oko 40 miliona evra sredstava republičke Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. U planu je obnova 35 hiljada kvadrata prostora a naša bolnica će biti jedna od najsavremenijih ustanova u našoj zemlji –rekao je dr Puškar.