Predsednik Skupštine grada posetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

 

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) se dana 07.10.2020 odazvao pozivu Aerokluba „Ivan Sarić“ Subotica kako bi posetio aerodrom i bolje se upoznao sa radom Aerokluba i samog aerodroma.

Aeroklub „Ivan Sarić“ је члан Ваздухопловог Савеза Србије (ВСС), Ваздухопловног Савеза Војводине (ВСВ) и Спортског Савеза Суботице čiji se razvoj u poslednjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja ваздухоплова и спортске опреме на аеродрому. Uz opremu sa kojom raspolaže klub godišnje obuči prosečno 6 пилота авиона, преко 50 падобранца, око 3 пилота једрилице, a постоји i велико интересовање за обуку пилота мотоног змаја и пилота парагајдера. Na godišnjem nivou оствари се око 1000 sati налета na avionima, преко 1000 падобраских скокова и 200 сати летења на једрилицама, 100 сати на ултра лаким ваздухопловима и 300 шлепова са пилотима параглајдера.

Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od 3 meseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici, a postoji i ozbiljna namera za organizacijom takmičenja kao i učešća na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mesto.

Aeroklub „Ivan Sarić“ obeležava 110. godina od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića. Ivan Sarić je vrativši se iz Pariza u Suboticu odlučio da napravi sopstveni avion kojim je izveo prvi javni let 16. oktobra 1910. godine na hipodromu u Subotici. Demostracijom leta na vazduhoplovu sopstvene izrade Sarić 1, uneo je značajnu inovaciju u vazduhoplovstvu koja se i dan danas koristi.

Upravo obeležavanje godišnjice ukazuje na težnju ka danjem razvoju koja se između ostalog ogleda i u pružanju mogućnosti za upotrebu aerodroma u mediciinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.

Nakon saznanja o planovima i postignutim rezultatita u razvoju Aerokluba predsednik Skupštine grada Subotice je istakao značaj aerodroma za grad Suboticu s obzirom da bi njegov dalji razvoj predstavljao osnov za razvoj turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja. Kroz razgovor je konstatovano da bi se uz saradnju i dalje zalaganje za razvoj kluba aerodrom mogao podići na viši nivo i služiti kako turizmu tako i domaćim i stranim privrednicima s obzirom da aerodrom pruža uslove za ekspeditivno putovanje vazduhoplovima direktnom linijom prema inostranstvu.

Predsednik Skupštine grada Subotice je istakao da Aeroklub ima sve predispozicije da ostvarujući planove i završavajući projekte kao što su otvaranje servisa za avione generalne avijacije i добијање дозволе за опремање аеродрома са опремом за ноћно летење након чега bi аеородром u Суботицi по потреби биo оперативан 24 часа у дану, postane najveći vazduhoplovni centar u Republici Srbiji u svim vazduhoplovnim sportovima.