Akcija pojačane kontrole saobraćaja tokom sedmice, akcenat na brzini kretanja vozila

Akcija pojačane kontrole saobraćaja tokom sedmice, akcenat na brzini kretanja vozila
Od 21. do 27. marta, saobraćajna policija će sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
Akcija će se sprovesti u trideset evropskih zemalja koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL). U četvrtak, 24. marta, realizovaće se takozvani „Speed marathon“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena 24-časovno.
– Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije („presretačima“), dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila – objašnjavaju iz policije uz napomenu da će brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza.
Dalje se navodi da će svaki kontrolisani vozač biti alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.