29. izdanje Festivala evropskog filma Palić

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno na Letnjoj pozornici Palić u subotu 16. jula u 21 čas. Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena. U ovom ostvarenju Rabije Kurnaz, domaćica i brižna majka, očajnički želi da pomogne svom sinu. Odlazi u policiju, obaveštava nadležne, ali nailazi na njihovo nerazumevanje. Uprkos svim nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava. Ovaj film biće reprizno prikazan narednog dana u Bioskopu Eurocinema u Subotici, u 12 časova.

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 17. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (21h, van konkurencije) i “Ne” Ditriha Brugemana (23h).

Ostvarenje “Strahinja Banović” je filmska verzija srpske epske pesme Banović Strahinja, u kojoj afrički migranti preuzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka. Istovremeno svevremena i aktuelna, ova adaptacija preispituje poimanje identiteta, tradicije i ljubavi. U filmu “Ne”, kroz trinaest epizoda pratimo dva glavna junaka, glumicu Dinu i lekara Majkla, dok se kreću kroz život i pokušavaju da održe svoju ljubav. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama – koji imaju sve, sve i pokušavaju, ali i dalje često podbacuju.

Takmičarski program “Paralele i sudari” biće otvoren u nedelju, 17. jula u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova “Budale” Tomaša Vasilevskog (17h) i “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija (19h).

Ostvarenje “Budale” prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka. U filmu “Vizija leptira” protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

Program “Ukrajina u fokusu” počinje istog dana od 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici, gde će biti prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove. Film prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Nakon ove projekcije, ostvarenje “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan otvoriće program u selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema od 19 časova. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama: pokušavaju da delaju u skladu sa tim, ali njihovi životi nisu srodni tipičnim životima odraslih. Ovakvo kontroverzno stanje, puno sukoba, napetosti, samopravednosti i apsurdnih situacija je ono što film namerava da istraži.

Selekciju “Eco Dox”, u nedelju 17. jula u Art bioskopu “Lifka” u Subotici, otvoriće film “Životinja” Sirila Diona, u kome tinejdžeri Bela i Vipulan putuju svetom i upoznaju naučnike i aktiviste kako bi otkrili i pronašli način za suživot sa drugim vrstama. Na istom mestu od 19 časova, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” na programu je film “Ako si muškarac” Simona Panaja. Film prati dešavanja u rudnik zlata Perkoa u Burkini Faso, gde trinaestogodišnji Opio zarađuje samo vreću kamenja mesečno. Otac želi da ga školuje, ali ne može da plati školarinu, te Opio mora da se snađe sam.

U selekciji Mladi duh evrope, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazan omnibus “Izgubljeno-nađeno” iz 2005. godine, koji su režirali Stefan Arsenijević Nadežda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruco, Kristijan Munđu i Jasmila Žbanić. Tema generacije provlači se kroz film kao crvena nit, odražavajući novu sliku koju o sebi stvara šest mladih filmskih umetnika u centralnoj i istočnoj Evropi, te posmatra tradiciju i narodne priče na novi način. U nastavku ovog programa, u 23:55 na repertoaru je film “Brutalija, dani rada”. Savršeno identične devojke, obučene u vojne uniforme, rade dan i noć. Matrijarhalna porodica. Oligarhijsko društvo. Film postavlja pitanje šta bi se desilo ako pčele zamenimo ljudima.

U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi “Sumrak” Balinta Biroa”, “Nesreća” Bogdana Herkaliuka, “Drugi mesec” (Juanma F. Pozzo) i “Ostala je samo noć” Anžea Grčara.

Kao specijalna projekcija, u Bioskopu Abazija na Paliću će od 21h biti prikazan film “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste, čija radnja prati sredovečnu Mirjanu, službenicu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji.