Drugi festivalski dan 29.-og Festivala evropskog filma Palić

Druge festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, direktor festivala Radoslav Zelenović je na Letnjoj pozornici uručio regionalnu “Lifka” nagradu glumcu Igoru Galu.

Radoslav Zelenović je, pre uručenja nagrade, o ovogodišnjem laureatu rekao: “Pojava Igora Gala 1968. godine u filmu Imam dvije mame i dva tate je bila najava jedne velike, zanimljive i blistave karijere. Do 1972. godine snimio je 15 filmova, a 15 nije snimio jer nije imao vremena. Bio je jugoslovenski Alen Delon. Radio je sa svim najznačajnijim rediteljima tog vremena. Ostao je jedinstven po jednoj stvari – nikada nije izneverio film. Čitavu svoju karijeru posvetio je samo i isključivo filmu”.

Igor Galo je prilikom prijema nagrade naglasio kako je ganut, i da se za svašta može pripremiti, ali ne i na ovakve govore. “Kada sam pročitao listu dobitnika nagrade Aleksandar Lifka, onda sam se zapravo zgranuo – tu su imena od Milene Dravić, do još jedne divne dame na kraju, Milene Zupančić iz Slovenije, prve dobitnice regionalne nagrade. To je eufemizam za bivši jugoslovenski prostor kojeg se ja ne stidim. Hvala vam na divnom prijemu i ukazanoj časti, i nadam se da ćemo se opet videti”, zaključio je Igor Galo.

Igor Galo je rođen 5. decembra 1948. godine u Ćupriji. Prvu ulogu je ostvario u filmu “Imam dvije mame i dva tate”, režisera Kreše Golika 1968. godine. Nakon toga je ostvario niz zapaženih uloga na filmskom platnu, a verovatno je najpoznatiji po ulozi Bambina u filmu “Most”, Hajrudina Šibe Krvavca. Glumio je u nekim od najpoznatijih jugoslovenskih filmova — “Valter brani Sarajevo”, Hajrudina Šibe Krvavca “Divljim anđelima” (1969) Fadila Hadžića, sa Nedom Arnerić, “Maškaradi” (1971) Boštjana Hladnika – javno zabranjenim filmom u SFRJ, “ Poslijepodnevu jednog fazana” (1972) Marijana Arhanića, i mnogim drugima. Dobio je nagradu “Marjan Rotar” Pula Film Festivala za doprinos hrvatskom filmu i nagradu “Fabijan Šovagović”, za životno delo, koju dodeljuje Društvo hrvatskih redatelja, 2018. godine.