Peti dan 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

U četvrtak, 22. septembra, petog dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: Preko trnja do zvezda” Teatra Koom-Koom iz Izraela, “Priče od papira” Fondacije Theatre Corsair iz Bugarske“ i “Princeza Ruža i začarani orao” Pozorišne kuće Tik Tak Nto iz Grčke.

Predstava Preko trnja do zvezda” izvedena je na Sceni “Jadran” Narodnog pozorišta. Radnja prati dečaka koji živi na vrhu nebodera, koji sanja da stigne do zvezda, da ih dosegne, ali svakodnevni život, uvek zauzeti roditelji, dosadni nastavnici i nevaljali vršnjaci ga konstantno obeshrabruju. Predstava postavlja pitanje – hoće li ikada uspeti da oživi svoj san?

Andrei Urbakh, reditelj i glumac u predstavi, o svom odnosu prema ovom delu je rekao: “Ova predstava za mene je veoma lična, možda i najličnija koju igramo u našem pozorištu. Ona govori o odnosu između deteta i sveta, njegovih želja i načina na koji svet vidi to dete. To je često veoma različito. Predstava je delimično i priča o mom detinjstvu, a sada kada sam roditelj imam decu i važno je da se podsetim tog perioda”.

Predstava “Priče od papira” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica. Ovaj performans bez govora, kombinacijom raznih vrsta papira, stvara nove svetove i njihove likove. Priča se sastoji od nekoliko celina koje prate ljudsku istoriju od početka, pa do izvesnog kraja, počevši od biblijskog Postanja, a završavajući sa modernom bajkom o malom čoveku u velikom svetu.

Reditelj Dimitar Stefanov je o nastanku predstave rekao: “U početku nismo imali ideju kakva će predstava da bude na kraju. Hteli smo da bude neverbalna, da iskoristimo papir na različite načine. Zasnovana je na pet različitih priča, od nastanka sveta. Hteli smo da se publika na kraju zapita u kakvom bi svetu ona volela da živi. Mi kao umetnici verujemo da, ako postoji neka viša sila, njeno ime je ljubav”. Stefanov je i ranije dolazio na festival u Subotici, odakle nosi lepe utiske: “Sa ovim pozorištem i predstavom dolazim prvi put, ali kao glumac sam dolazio s različitim predstavama. Ovo je sjajan festival i volim da dolazim ovde, volim Srbiju”.

Predstava “Princeza Ruža i začarani orao” odigrana je u Narodnom pozorištu na Sceni “Jadran”. Princeza Ruža živi u izolovanoj kuli u kojoj je drži kraljica, njena zla sestra. Svaki treći dan orao prolazi pored njenog prozora. Veza princeze Ruže sa orlom raste iz dana u dan, sve dok se ne zaljube, i tada princeza saznaje da je on začarani princ.

Reditelj Panagiotis Adam je o izboru ove predstave za festival rekao: “Volimo bajke i basne. Odlučili smo se za priču iz grčke tradicije, koja govori o prirodi, životinjama i poštovanju prema njima. To je tema koja je bliska svima iz našeg pozorišta“. Panagiotis Adam osvrnuo se i na značaj manifestacije u Subotici: „Mislim da je sama ideja festivala sjajna. Ljudi u današnje vreme više ne mare toliko za pozorište, tako da je ovaj festival veoma važan, naročito za decu“.

U Hotelu Patria predstavljena je publikacija “90 godina Pozorišta mladih” i knjiga “Stevan Pešić – odabrana dramska dela”. Tokom poslednja dva dana festivala, lutkarka iz Zagreba, Branka Rudman u cilju daljeg, neformalnog obrazovanja prosvetnih radnika drži radionice o lutkarskom pozorištu, o korišćenju različitih tipova lutaka u nastavi. U okviru filmskog programa prikazan je animirani film “Jahač zmaja” u Bioskopu Eurocinema, a  na Trgu slobode predstavili su se članovi plesnog studija “Larisa”, dok je u 19 časova nastupila holandska trupa Mesečev Kabare – Snouepl sa kabareom “Gospodin mesec” koji okuplja muzičare, klovnove, dive i lutkare.

Poslednjeg festivalskog dana, u petak 23. septembra u 10 časova na Sceni Jadran” Narodnog pozorišta, biće odigrana poslednja predstava u takmičarskom programu festivala, “Devojčica sa šibicama” u koprodukciji Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekokološkog pozorišta za decu i mlade i Udruženja Sloboda nema cenu.

Za petak u 11 časova zakazana je projekcija nagrađivanog dečijeg igranog filma “Leto kada sam naučila da letim” našeg poznatog reditelja Radivoja Raše Andrića, sa Klarom Hrvanović, Olgom Odanović, Snježanom Sinovčić i Žarkom Lauševićem u glavnim ulogama.

Ceremonija svečanog zatvaranja festivala biće održana u 19 časova u Dečjem pozorištu Subotica, kada će biti dodeljene nagrade najboljim ostvarenjima i izvođačima 29. festivalskog izdanja.

Svi programi na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu su otvoreni za posetioce i besplatni.