Grejna sezona pomerena za novembar

Od kada će tačno radijatori biti topli u domovima sugrađana još se ne može znati jer sve zavisi od završetka radova na novom podvožnjaku u centru grada.
Ovom neuobičajeno dugo i toplo Miholjsko leto svima prija, a verovatno mu se najviše raduje onih blizu 11 hiljada korisnika „Subotičke toplane“. Razlog za to svakako nije u umanjenju njihovih računa za potrošnju, već je neizvesno kada će uopšte početi sa grejanjem njihovih domova.
Izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta u velikoj meri izmenila je život u gradu. Pruga prolazi kroz centar grada i i zbog radova od početka leta delimično, a od 1. jula i u potpunosti je prekinuta direktna veza između istočnog i zapadnog dela grada zbog gradnje podvožnjaka u samom centru. U međuvremenu, zatvoreno je još nekoliko ulica i saobraćajnica, ali i izgrađeni novi podvožnjaci i nadvožnjaci, pa se Subotičani svakodnevno u kretanju gradom dovijaju kako da iz jednog dela pređu u drugi deo.
Međutim, izgradnja podvožnjaka u centru nije samo pitanje komunikacije između dva dela grada, već je ona dovela u pitanje i funkcionisanja komunalne infrastrukture. Ispod tela puta nalazio se i magistralni toplovod koji je zbog radova morao biti izmešten. Na početku radova, kada su se građani još u čudu pitali kako će funkcionisati narednih meseci, a procenjuje se da bi radovi na izgradnji ovog podvožnjaka u centru trebali da traju do kraja godine, najavljeno je da cevi toplovoda moraju da budu vraćene u zemlju do početka oktobra, kako bi građanima bilo obezbeđeno grejanje.
Prema nezvaničnim informacijama, radovi na centralnom gradskom gradilištu kasne otprilike mesec dana, a za projekat ove veličine to i ne bi veliko odstupanje, da se ne dešava baš u trenutku kada treba da počne grejna sezona. Izvođači gradilište ne napuštaju ni vikendom, a radi se i pod svetlima reflektora, kasno uveče. Ipak, za sada nema preciznog termina, kada bi mogli biti završeni radovi na spajanju toplovoda.
„Mi dva puta nedeljno imamo sastanak sa Nadzornim odborom, i prema sadašnjoj proceni početkom novembra bi trebalo da bude sve spremno za početak grejanja. Međutim, to su složeni radovi koji se odvijaju na otvorenom i ukoliko bude kišnih dana, to ponovo pomera rokove“ kaže za „Politiku“ Saša Petković, direktor JKP „Subotička toplana“.
Zbog toga niko ne želi da da precizan rok kada će radovi biti završeni, i kada bi mogla da počne grejna sezona. Građani koji se greju na gas, imaće grejanje, jer su njihove cevi pomerene u skladu sa potrebama nove putne infrastrukture još proletos i ti radovi nisu bili ovog obima. Sporno je samo grejanje koje obezbeđuje „Subotička toplana“.
„To je naš glavni magistralni sistem za čitav grad, i grejanje ne može da dobije niko dok ovaj sistem nije u funkciji. Mi nismo ni naručioci, ni izvođači radova, ali smo pri svakom susretu sa izvođačima naglašavali da je važno da radovi budu završeni početkom oktobra“ kaže direktor Petković.
I mada „Subotička toplana“ ne svojom kriviciom nije u mogućnosti da počne grejnu sezonu 15. oktobra, kako predviđaju pravilnici, građani gotovo svakodnevno zovu i traže da toplana ispuni ugovornu obavezu sa korisnicima i ugreje im stanove.
Radovima na izgradnji novog podvožnjaka cevi toplovoda spuštene su niže za dodatnih više od metra, a prema nezvaničnim informacijama postavljanje novog toplovoda je završeno i preostalo je još povezivanje cevi.
„Kada sistem bude povezan nama je potrebno nekoliko dana da ga stavimo u funckiju jer samo ispiranje cevi traje sedam dana“ kaže direktor „Subotičke toplane“.