“ARHANGELOV VOJNIK” 17. DECEMBRA NA SCENI DEČJEG POZORIŠTA SUBOTICA

BESPLATNA PREDSTAVA ZA ODRASLE “ARHANGELOV VOJNIK” 17. DECEMBRA NA SCENI DEČJEG POZORIŠTA SUBOTICA!

“ARHANGELOV VOJNIK”

Predstava za odrasle

U nedelju, 17. decembra u 19.30 časova, na sceni Dečjeg pozorišta Subotica

Ulaz na predstavu je besplatan, ali je potrebno rezervisati mesto pozivom na broj telefona 024/555-715 (radnim danima od 8.00 do 15.00 časova).

Tekst duodrame napisao je Momčilo S. Trifunović

Igraju: Aleksandar Lazić i Predrag Vasić

Kompozitor: Novak Ašković

Dizajner kostima: Kristina Savić

Za scenografsko rešenje zaslužna je trupa “Gamajun”

O predstavi:

  • Pozorišna predstava “Arhangelov vojnik” bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata. Komad se bavi životnom pričom (najmlađeg majora u istoriji ratovanja) Mihaila Madžarevića. Odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, ordenom Legije časti, britanskim ratnim krstom… Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske na koju je bio primoran štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata odredila je njegovo potonje životno stradalništvo. Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je nakon četiri godine preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965. godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva i nemanja kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.
  • Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstvenim alter egom, susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo, vođa telesnih i bestelesnih sila, Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.
  • U novembru 2021. godine predstava je osvojila Zlatnu diplomu na XIX “Zlatnom vitezu”, festivalu koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije.