29. izdanje Festivala evropskog filma Palić -6. dan

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Blizu” reditelja Lukasa Donta, a u 23h film “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua.

U filmu “Blizu”, intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijeve mame Sofi. Film “Blizu” je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

Film “Pušenje izaziva kašalj” prati grupu osvetnika pod nazivom Snaga duvana, koja se raspada. Kako bi povratili timski duh, vođa grupe predlaže da se na nedelju dana povuku kako bi mogli sveže glave da nastave svoju misiju – spasavanje sveta.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Anadolski leopard” Emrea Kajisa i “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

“Anadolski leopard” prati dešavanja u najstarijem zoološkom vrtu u Turskoj, gde dvoje zaposlenih stvara zanimljiv odnos dok pokušavaju, kako bi zaustavili proces privatizacije, da zataškaju smrt najstarijeg stanovnika zoološkog vrta, anadolskog leoparda. Lažiranjem bekstva životinje pokreću čitavu šaradu koja uskoro izmiče kontroli. Duh leoparda i dalje šeta tmurnom i tihom prestonicom Turske.

Film “Stric” počinje u Jugoslaviji, kasnih osamdesetih. Voljeni stric se vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. Uživaju zajedno u Božićnom ručku do momenta kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu 1980-te, a nije ni Božić. Glavnu ulogu u filmu tumači legendarni Miki Manojlović.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazano ostvarenje “Ruže. Film kabare” Irene Stecenko. Film oslikava jednu revoluciju, ali kroz oči umetnica – kroz ženski senzibilitet – time izbegavajući epsku perspektivu i njene junačke pohode, a naglašavajući humanost i umetnost življenja.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Ševa” Bele Pacolaja u selekciji “Novi mađarski film”. Pacsirta (Ševa), žena koja je osuđena da bude usedelica, odlazi na nedelju dana. Njeno odsustvo izaziva neočekivano oslobođenje i sreću njenih roditelja koji više ne mogu da zanemaruju tragediju koja čini njihov život.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Sa burnog mora” rediteljke Robin Petre. Film prikazuje odnos ljudi i životinjskog sveta u okeanu i predstavlja njen prvi dugometražni dokumentarni film.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Neispričana priča Fatme Kajadži” Orhana Tekeouglua. Godine 1985. šesnaestogodišnji dečak, Ali Kajadži, gine  tokom boravka kod tetke na planini, a za njegovu smrt je, kako se priča, kriva tetka – Fatma Kajadži. Čuvši optužbe, Fatma zauvek napušta svoje selo.

FIlmovi “Svet slave” i “Nešto se dogodilo” reditelja Roja Andersona biće prikazani u Bioskopu Abazija od 21h, u okviru programa posvećenom dobitniku nagrade Underground Spirit, švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Da li će moji roditelji doći da me vide” (Mo Harawe), “Tehno, mama” (Saulius Baradinskas), “Severni pol” (Marija Apčevska), “Porodični odmor” (Katarina Koljević), “Poseta” (Đorđe Vojvodić) i “Semiotika plastike” (Radu Jude).

Program EFA Shorts se u četvrtak održava od 15 časova u Bioskopu Abazija, kada će se na repertoaru naći kratkometražna ostvarenja “Pad kralja Ibisa” (Josh O’Caoimh, Mikai Geronimo), “U našim grlima cveta cveće” (Eva Giolo), “U protoku reči” (Eliane Esther Bots), “Sećanja” (Kristin Johannessen) i “Misija Hebron” (Rona Segal).